Ігри з відкритим світом – повна свобода творчості!

Опис категорії

З кожним днем комп'ютерні ігри з відкритим світом (в оригіналі Open world) стають все популярнішими і популярнішими. Відсутність кордонів і свобода у всіх своїх проявах ваблять людини з пелюшок, а точніше, просто сприймаються ними як обов'язкові умови комфортного життя.

Що ж, тенденція не може не радувати, особливо з урахуванням того, які непрості періоди доводилося переживати в минулому нашим з тобою предкам. Диктаторські режими різного ступеня жорстокості, кріпацтво (читай: рабовласництво), нескінченні війни, репресії т. д. і т. п.....Двадцять перше століття – саме час для того, щоб покласти всьому цьому край. І нехай ігри з відкритим світом, пропоновані тобі в цьому розділі - навіть не крапля в морі свобод, необхідних сучасній людині, а, швидше, мікроскопічний атом – це зовсім не привід від них відмовлятися, обмежуючи себе в задоволенні і можливості проводити вільний час так, як подобається. Але тебе, мабуть, більше цікавить питання, чому ігри з відкритим світом отримали таку назву.

Що таке Open world і навіщо він потрібен?

Головна відмінність будь онлайн ігри з відкритим світом від інших типів комп'ютерних розваг полягає у специфічній структурі, яку застосовують для створення розробники. Основний наголос у них робиться на повну відсутність будь-якої лінійності ігрових елементів: локації не мають жорстко окреслених меж, а як би перетікають одна в іншу, гравці не зв'язані конкретними завданнями, а спектр доступних їм можливостей змінюється в залежності від сформованих на екрані обставин.

Такий ігровий дизайн прийнято називати нелінійним. Він забезпечує геймерам практично необмежену свободу дій, чим перетворює будь-яку таку гру в мега захоплююче пригода, непередбачуване і оригінальне. Траєкторії руху персонажів у ній не заважають елементи дизайну, як це буває в лінійних іграшках. Наприклад, якщо на шляху у тебе виросла купа каміння, її завжди можна обійти декількома різними способами: обігнути праворуч, ліворуч, зруйнувати, перестрибнути і т.д.

В лінійних бродилки і шутерах подібні фокуси провернути не можна: якщо на локації намальовано перешкоду, значить, доведеться з ним рахуватися. І якщо ти рухаєшся по вузькому кам'яному коридорі і хочеш скоріше з нього вибратися, можливості змінити напрямок або зруйнувати стіни в тебе немає, хіба що десь попереду виявиться двері, передбачена розробниками. В іграх, де припустимо вибір дій, таких питань просто не виникає. У них, якщо стіна з якихось причин не влаштовує, потрібно шукати способи зруйнувати її з мінімальними для себе втратами, причому способів це зробити в твоєму розпорядженні виявиться, як мінімум, кілька.

Прекрасним прикладом нелінійних іграшок є рольові рпг. Вони передбачають кілька варіантів розвитку сюжету, кожен з яких геймер може реалізувати в будь-який момент гри. Правда, абсолютно відкритими їх назвати не можна, оскільки вибір у тебе не так вже й великий, а всі допустимі варіації сюжету від початку до кінця запроектовані розробниками. У повністю нелінійних забавах творці просто забезпечують гравця можливостями, а на те, як він ними скористатися, не впливають ніяк.

Так що найяскравіший приклад ігри з відкритим світом і свободою дій - це, мабуть, вже став культовим Майнкрафт. У ньому траєкторія руху геймера на обмежена нічим, крім його особистих уподобань та можливостей. Вдалося скрафтить цибуля - можеш вирушати на полювання, не вдалося або просто лінь – займаєшся збиранням плодів для прожитку або просто сидиш на бережку, відпочиваєш. При цьому на кожну пройдену раніше локацію можна переміститися в будь-який момент, залишаючи і повертаючись сюди стільки разів, скільки захочеш.

Саме поняття «рівня» в аналогічних Minecraft іграх з вільним світом відсутня повністю. Їх ігрове простір завжди доступно і відкрито, незалежно від твоїх особистих досягнень. У нашому новому розділі зібрані кращі нелінійні іграшки відкритого типу, створених на сьогоднішній день. Впевнені, ти оціниш їх по достоїнству і проведеш масу приємних годин, подорожуючи по безкрайніх віртуальним просторами і насолоджуючись свободою.

.