Ігри Виживання – життя на межі можливого!

Опис категорії

Ігри Виживання або survival game стабільно залучають до себе любителів екстриму і незвичайних пригод. Всі вони відносяться до жанру симуляторів життя, в яких геймеру належить управляти одним або кількома живими істотами. Це можуть бути як люди, так і тварини, роботи, монстри, будь-які інші фантастичні створення – значення не має.

Основна мета гравця під час будь-якої гри на виживання - збереження життя своїх віртуальних підопічних всупереч всім, навіть самим жахливим обставинам. Персонажі можуть тонути, замерзати, летіти в прірву, продиратися крізь зарості, оборонятися від диких звірів, битися з купою ворогів, терпіти лихо у відкритому космосі і т.д.

Звичайно, ти можеш заперечити, що подібні елементи містять майже всі комп'ютерні розваги, починаючи від бродилок і закінчуючи стратегіями, але справа в тому, що ігри на виживання роблять на них основний акцент, висуваючи на передній план. Ні заробляння очок, ні ліквідація супротивників, ні побудова бізнесу, ні перемога в гонках, ні завоювання нових територій не вважається в даному випадку скільки-небудь вагомим досягненням.

Тільки збереження життя персонажа будь-якою ціною. А тому в цю категорію можна сміливо віднести дуже різні іграшки: як специфічні Happy Wheels, так і хоррори в стилі House of the Dead або відкриті світи ніби Minecraft. Родоначальницею ж жанру прийнято вважати «Орегонську стежку» 1979 року випуску.

Мова в ній йде про пригоди групи американських переселенців, що рухаються з долини річки Міссурі до Великих рівнин штату Орегон. В процесі цієї гри на виживання геймеру доводилося розбиратися з безліччю найважливіших завдань: піклуватися про запаси пиття і продовольства, оберігати героїв від хвороб, стежити за худобою, давати відсіч агресивним індіанським племенам, вирішувати масу інших непростих питань. І хоча після першого виходу в світ «Орегонська стежка» ще довго користувалася успіхом у публіки, справжній розквіт жанру «ігри виживання» почався після створення в 2011 найпопулярнішою на сьогоднішній день «выживалки» - легендарного Minecraft.

Деякі особливості геймплея

У нашій добірці зібрані досить різнопланові ігри про виживання. Завдяки їм ти навчишся безлічі корисних речей, станеш сміливіше, рішучіше, кмітливішим, а іноді і хитріше, що погодься, теж частенько виявляється корисним.

Багато гри про виживання пропонують геймерам пригоди в стилі Робінзона Крузо. Грати доводиться на безлюдному острові, в непрохідному лісі, на Північному полюсі – там, де видобуток їжі і води, облаштування ночівлі та захист від небезпек стають справжньою проблемою. У деяких випадках розробники передбачають можливість виживання персонажа за умови, що гравець зможе за вказаний період часу досягти певних показників (кількість збереженого здоров'я, певний обсяг видобутих ресурсів і т.д.), в інших же головний герой гине при будь-яких розкладах, але принциповим стає момент, коли це станеться.

В таких іграх мірилом успіху гравця стає кількість зароблених ним очок. Вони нараховуються за видобуток ресурсів, облаштування житла, вбивство мутантів, час, який вдалося протриматися в грі. Рано чи пізно персонаж все одно гине, твоя ж завдання – максимально відстрочити цей момент, намагаючись заробити до його настання рекордна кількість очок. Ну, а коли головний герой таки помре, гра про виживання почнеться заново. На жаль, ніякі накопичені онлайн ресурси в такому випадку зберегти не вдасться.

.