Гра Морський бій – класика морехідних війн!

Опис категорії

Улюблена розвага школярів всіх часів і народів – гра Морський бій, зазнала кардинальні зміни. З останніх сторінок зошитів вона перекочувала на екрани комп'ютерів, телефонів, планшетів і стала повністю віртуальної. Кулькову ручку, відмічає постріли, змінив курсор мишки, а ворожі кораблі замість умовного потоплення у вигляді заштриховывания клітинок, стали йти до дна дуже видовищно і епічно.

В іншому ж гра Морський бій залишилася все тим же захоплюючим протистоянням двох конкуруючих один з одним флотилій, однією з яких ти і будеш командувати.

Нагадуємо правила

Різновидів гри Морський бій існує безліч, відрізняються вони, в основному, розмірами поля. Класичний варіант являє собою квадрат c розмірами 10 на 10. На ньому в довільному порядку розміщуються 20 корабликів – по десять для кожного гравця. Найбільший – чотирипалубних авіаносець, займає цілих 4 клітинки, наступні за розміром – пара лінкорів по 3 клітинки кожен, далі слідують три двухклеточных крейсера і чотири однопалубних есмінця, кожен розміром з 1 клітку. Склад ескадр учасників однаковий, як і розміри їх кораблів. Так що починаючи в морський бій грати онлайн, суперники знаходяться в абсолютно рівному положенні. Змінити його вдасться того, хто володіє більшою уважністю, розвиненою кмітливістю і кому просто пощастить.

Горизонталі ігрового поля нумеруються цифрами від 1 до 10, що розташовуються зверху вниз, а вертикалі - літерами російського алфавіту від «а» до «к» або латинськими від «a» до «j», на розсуд гравців.

В онлайн версії морського бою все точно також, але грати і розміщувати кораблі можна відразу, оскільки сторони поля вже пронумеровані розробниками. Основне правило розстановки суден - їм заборонено торкатися один одного як по вертикалі, так і по горизонталі. Це означає, що мінімальна відстань між корабликами геймера має становити 1 клітинку.

Про право першого ходу (пострілу) гравці домовляються між собою або кидають жереб. Той, хто стріляє, називає координати (літеру та цифру) клітини на полі, де, як йому здається, розташований один з кораблів противника. Якщо при цьому вдалося потрапити в многопалубное судно, суперник каже: «Поранив!», якщо в однопалубное: «Убив!», якщо жоден корабель не зачеплений: «Мимо!». Після результативного пострілу, хід у грі переходить до другого учасника, якщо ж кораблик противника підбитий або потоплений, стрілець має право робити нові спроби до тих пір, поки не промаже.

Правилами як настільної, так і флеш ігри Морський бій заборонено підглядати розташування ескадри противника, змінювати місця знаходження судів після того, як обидва учасники почали грати, домальовувати частину своїх кораблів у розпал поєдинку і не повідомляти другого гравцеві реальну результативність його пострілів.

Щоб мати можливість діяти максимально ефективно, радимо зазначати на полі всі вчинені ходи: як свої, так і суперника. Виграє бій у грі Морський бій той, хто перший потопить всі ворожі суду. Сподіваємося, їм будеш ти.

.