Гра Чашка Петрі – цивілізація в мініатюрі.

Опис категорії

Всупереч назві гра Чашка Петрі до біології ніякого відношення не має. Хоча саме там ця посудина використовується найчастіше. Наші ж ігри, на відміну від скляної чашки, придуманої німецьким біологом Юліусом Рихародм Петрі і в честь нього ж названої, є дуже приблизною її копією, придуманої для того, щоб тобі було цікаво грати.

Завдяки їм процес зародження і розвитку життя на Землі постане перед тобою у вигляді заворожуюче наочної онлайн мініатюри. Повір, гра Чашка Петрі – чудова можливість поспостерігати за тим, як розвивається клітина, як вона росте, взаємодіють з навколишнім світом, з якими труднощами стикається. Більш того, ти сам зможеш прийняти участь в цьому захоплюючому дійстві, почавши грати з віртуальної чашкою Петрі.

Суть природного відбору

Оскільки мова в цій серії ігор піде про еволюцію, твоєї підопічної стане найпростіша форма життя – клітка. Вона досить активна, але поки невелика, а тому беззахисною. З часом клітинка, звичайно ж, підросте і зміцніє, але поки їй необхідний захист, а тобі уважність і кмітливість в управлінні нею. Остання якість – обов'язкова умова успіху для цієї серії ігор. З точки зору геймплея грати в Чашку Петрі дуже і дуже просто: знай передвигай свою підопічну курсором по екрану - і ніяких проблем.

Примітивна графіка тільки зміцнює цю ілюзію. Насправді ж тебе чекає досить складна багатоходова стратегія, в якій без активного включення мізків не обійтися. І не забувай, що в цій грі все, як у природі: сильний поїдає слабкого, за рахунок цього розвивається і росте. Інших джерел ресурсів у нього немає. Тому, поки ти слабкий, потрібно бути дуже обережним і не підпливати близько до великих клітинах. А вже якщо затупил і таки до них наблизився, пробуй швидко реалізувати заздалегідь продуманий до дрібниць план порятунку. Як, ніякого плану немає? Тоді зжеруть тебе «монстри» і не помітять. Імпровізація в даному випадку зробить тільки гірше.

Рятуватися, до речі, можна двома способами: прятаньем за зелені клітини-кулі покриті шипами (їх присутність в грі повністю контролюється розробниками, користувачами цими зеленуватими штуками не управляють) і примусовим розподілом своєї клітини на дві половинки (для цього швидко тиснемо на пробіл). У першому випадку голодні учасники гри тебе просто не дістануть, у другому – зжеруть тільки половину (друга в цей час зможе втекти).

Ну, а для того, щоб самому підрости, теж потрібно активно «їсти» братів своїх менших. Почати можна з планктону (скупчення крихітних точок на екрані), а потім переходити до клітин, керованим іншими гравцями.

Ти зможеш грати в Чашку Петрі так довго, як захочеш, якщо будеш дотримуватися два нехитрі правила: є тих, хто менше за тебе, і не забувати про те, що зі збільшенням розмірів швидкість будь-якої клітини зменшується. І якщо твої нові значні параметри здадуться привабливими який-небудь оголодавший клітці-громадяне, втекти від неї навряд чи вдасться. Зате можна буде спробувати розділитися з допомогою пробілу на стільки частин, скільки захочеш. Загалом, гра Чашка Петрі – нескінченне поле для експериментів і перевірки ефективності різних тактик. Вона надовго заволодіє всім твоїм увагою і не дасть занудьгувати.

.